H. pylori bacterie: De onzichtbare oorzaak van maagklachten
Wat is Helicobacter pylori?
Misschien heb je er weleens van gehoord: Helicobacter pylori (ook wel H. pylori genoemd). Deze bacterie komt wereldwijd veel voor en nestelt zich in de maagwand. Hoewel veel mensen er helemaal niets van merken, kan H. pylori op de lange termijn wel degelijk klachten en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Een hardnekkige maagbacterie
H. pylori is een spiraalvormige bacterie die zich goed kan handhaven in de zure omgeving van de maag. Dat is bijzonder, want de meeste bacteriën overleven dat niet. H. pylori maakt onder andere gebruik van een enzym (urease) om het maagzuur deels te neutraliseren, waardoor hij zich kan nestelen in het maagslijmvlies.
Wereldwijd wordt geschat dat meer dan de helft van de mensen deze bacterie bij zich draagt. Besmetting vindt vaak plaats in de kindertijd, meestal via mond-op-mondcontact of via besmet voedsel of water. In veel gevallen blijven mensen levenslang drager zonder klachten.
Mogelijke klachten en complicaties
Bij sommige mensen veroorzaakt H. pylori wél klachten. Denk aan:
• Maagpijn of een zeurend gevoel in de bovenbuik
• Misselijkheid
• Opgeblazen gevoel
• Snel vol zitten bij het eten
• Slechte adem
Langdurige aanwezigheid van H. pylori kan leiden tot ontstekingen van het maagslijmvlies (gastritis) en in sommige gevallen tot maagzweren. In zeldzamere gevallen kan het zelfs het risico op maagkanker verhogen, met name bij langdurige, onbehandelde infecties.
Hoe weet je of je H. pylori hebt?
Omdat de klachten vaak vaag zijn en op andere maagproblemen lijken, wordt de bacterie niet altijd direct herkend. Als er sprake is van langdurige maagklachten, maagzweren of een familiegeschiedenis met maagkanker, kan een arts onderzoeken of H. pylori de oorzaak is.
Er is ook een snelle manier om zelf H. pylori op te sporen, zoals een ontlastingsonderzoek test. Bekijk onze zelftest H.pylori
Behandeling maagbacterie besmetting
Als blijkt dat je besmet bent met Helicobacter pylori, wordt de bacterie meestal bestreden met een combinatie van antibiotica en een maagzuurremmer. Deze behandeling wordt een eradicatietherapie genoemd en is in de meeste gevallen effectief.
Wat kun je zelf doen?
Er is geen garantie om een besmetting met H. pylori volledig te voorkomen, maar goede hygiëne speelt een belangrijke rol. Was je handen regelmatig, eet hygiënisch bereid voedsel en drink schoon water, zeker in het buitenland. Heb je langdurige maagklachten? Laat je dan testen. Vroege opsporing kan complicaties helpen voorkomen.