Het tekenseizoen is weer begonnen

27 mrt. 2025

Tekenseizoen: Wat je moet weten over teken en bescherming

Wanneer de temperaturen stijgen en de natuur tot leven komt, begint ook het tekenseizoen. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die in gras, struiken, bossen en zelfs tuinen leven. Vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst zijn ze actief – met een piek in de maanden april tot oktober.

Wat zijn teken en waarom zijn ze een risico?

Teken zijn nauwelijks groter dan een speldenknop, maar kunnen bij een beet ziektes overbrengen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is. Ze bijten zich vast in de huid van mensen en dieren om bloed op te zuigen. Vaak merk je de beet niet direct, omdat het speeksel van een teek een verdovende werking heeft.

De meeste tekenbeten zijn onschuldig, maar sommige teken zijn besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die Lyme kan veroorzaken. Hoe langer een besmette teek vastzit, hoe groter de kans op overdracht. Daarom is het belangrijk om alert te zijn tijdens het tekenseizoen.

Waar en wanneer loop je risico?

Teken leven vooral op plekken waar gras en struikgewas elkaar afwisselen, zoals in bossen, duinen, parken, tuinen en langs wandel- of fietspaden. Ze houden van een vochtige omgeving en zitten vaak laag bij de grond. Ze kunnen zich makkelijk vasthechten aan je benen of kleding wanneer je door de natuur loopt.

Hoe kun je tekenbeten voorkomen?

Helemaal voorkomen is lastig, maar met een paar eenvoudige maatregelen kun je het risico op een beet flink verkleinen. Draag bij het wandelen in natuurgebieden bij voorkeur lange mouwen en een lange broek, het liefst met de broek in je sokken. Gebruik een anti-insectenspray die ook tegen teken werkt, en controleer jezelf (en je kinderen) na elk bezoek aan de natuur op teken. Let vooral op warme, vochtige plekken zoals knieholtes, liezen, oksels, de bilspleet en achter de oren.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Heb je een teek ontdekt? Verwijder deze dan zo snel mogelijk, bij voorkeur met een speciale tekenverwijderaar of een fijn pincet. Trek de teek rustig en recht omhoog uit de huid, zonder te draaien. Ontsmet daarna het wondje met alcohol. Noteer de datum van de beet en controleer de huid de weken erna goed. Verschijnt er een rode kring rondom de beetplek of krijg je griepachtige klachten zoals koorts, spierpijn of vermoeidheid, neem dan contact op met je huisarts.

Er zijn betrouwbare laboratoriumtesten beschikbaar om via bloedonderzoek vast te stellen of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Bekijk de Lyme-test van Zelftestlab